Suszenie owoców

Tykwa suszy się przeciętnie od kilku tygodni do kilku miesięcy, w zależności od wielkości owocu i odmiany. Niektóre odmiany  takie jak np. tykwa wężowa potrafią suszyć się nawet pół roku. Jednakże im więcej czasu poświęcimy suszeniu, tym większa satysfakcja i radość z sukcesu. Najszybciej i najłatwiej suszy się niewielkie tykwy. Suszenie tykw wymaga także pewnej wprawy i wyczucia, lecz każdy pasjonat hodowli tykw, opanuje tą sztukę szybko sam.   
  



Tykwy należy suszyć w pomieszczeniu wolnym od zarodników grzybów, pleśni, gdzie nie ma wilgoci. Podczas suszenia bardzo ważna jest stała kontrola stanu suszonych tykw. Zbyt wysoka temperatura może powodować deformowanie się owocu, a w efekcie jego pękanie. Zbyt duża wilgotność z kolei prowadzi do tego, że owoc może zacząć gnić.
 


Optymalnym miejscem do suszenia tykw w naszych warunkach i klimacie jest suchy i przewiewny strych, szopa lub inne pomieszczenie z dobrą wentylacją. Podejmując się suszenia tykwy należy indywidualnie podchodzić do tematu oraz uwzględniać warunki jakimi się dysponuje (odpowiednie pomieszczenie, temp. powietrza i co bardzo ważne wentylacja).
Podstawowe zasady, jak wysuszyć tykwę: 
  •  do suszenia wybieramy owoce dojrzałe, które nie są uszkodzone, ani przemarznięte, 
  •  zaraz po zbiorze owoców, tykwy należy opłukać z ewentualnych zabrudzeń typu ziemia i umyć w czystej wodzie, a następnie wytrzeć czystą szmatką, wybrać miejsce, gdzie będzie w miarę dobra wentylacja, cyrkulacja powietrza np. garaż, szopa, strych lub inne pomieszczenie, 
  • regularnie sprawdzać stan schnięcia owoców, a w przypadku gnicia owoców usuwać je od reszty pozostałych zdrowych,
  • należy liczyć się z tym, że bez względu na to jak i gdzie będziemy suszyć tykwy, to i tak zawsze pewien procent zbiorów nam zgnije albo popęka w trakcie suszenia.Trzeba być na to przygotowanym. 

Ponadto trzeba liczyć się też z tym, że czas suszenia tykw jest bardzo zróżnicowany. W zależności od odmiany i wielkości owocu, tykwa może suszyć się od kilku tygodni do kilku miesięcy. Do czasu całkowitego wyschnięcia owocu, tykwę trzeba stale kontrolować i sprawdzać stan schnięcia owoców, aby równomiernie się suszyła (obracać, przekręcać owoc wokół jego własnej osi).     

...... | Tykwy.pl / Tykwa.com.pl | .... 

(c)2018, Wszelkie Prawa Zastrzeżone
 
 Kopiując i publikując treści, zdjęcia pamiętaj o podaniu źródła. Źródło: wwww.tykwy.pl. 
Szanuj prace innych. Dziękuje.
 
Flag Counter
Liczba odwiedzin: 19167
Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem